Разредна настава

Дневник једне учитељице

СОН – ВАЗДУХ

на 25. фебруара 2012.

ВАЗДУХ

Не видимо га, а свуда је око нас?

То је ваздух.

Ваздух који нас окружује чине невидљиви гасови. Сва жива бића зависе од кисеоника који се налази у ваздуху и који им је потребан за дисање.

Чист ваздух нема боју, мирис и укус.

   Ваздух се шири и заузима и најмање пукотине. Има га и у земљишту, води и живим бићима.

 

Ваздух не видимо, али га осећамо. Он се креће. Кретањем ваздуха настаје ветар. Од брзине кретања ваздуха зависи јачина ветра. Од првца одакле ветар дува зависи да ли је топао или хладан. Тако постоје разне врсте ветрова. На пример:

У пролеће дува поветарац – развигорац, лаган и нежан ветар који помаже лишћу да се развије.

Лахор и југо су, такође, нежни,топли и слаби ветрови.

Северац није много јак ветар, али је врло хладан. Најчешће дува зими.

Међутим, ветар може да буде и врло јак, као кошава, која може да ломи и чупа дрвеће, ломи и обара црепове, преврће аутомобиле и наноси много штете пољоппривредницима људима уопште.

Ветар може да буде и врло користан. На пример, суши веш, омогућује твом змају да се дигне високо и да лети, помаже лађама и бродовима да боље плове,  покреће ветрењаче које производе струју…

Загађење ваздуха

  У стара времена, ваздух на Земљи је био чист и незагађен-савршен за удисање и за животиње и за људе. Онда су људи почели да граде фабрике и разна превозна средства. Те фабрике и разна превозна средства испуштају много штетних гасова у ваздух и тако све више доприносе загађивању ваздуха.

Данас  је у неким градовима ваздух толико загађен да понекад није здраво удисати  га. Свуда у свету постоје градови са загађеним ваздухом. Тај загађен ваздух назива се СМОГ. У неким местима ваздух је толико загађен, да и небо више није дивне плаве боје, већ је тамно од смога, па изгледа мутно.

Загађен ваздух штети свима: људима, животињама и биљкама. У неким местима  он чак уништава и пољопривредне усеве, воће, поврће, тако да је и храна загађена. Зато је врло важно да сачувамо околину у којој живимо, да сачувамо ваздух који удишемо.

Свако може да сачува ваздух како би он био чист и здрав. Можете и ви. Засадите дрво, цвет, заливајте га, возите се бициклом, а не аутомобилом, исто то предложитеи својим родитељима и рођацима…Бићете здравији и срећанији! Мање ћете бити болесни од прехладе, бронхитиса, астме и многих  алергијских и других болести које се јављају због загађеног и затрованог ваздуха.

Како ћете препознати загађен ваздух?

Загађен ваздух ствара осећај загушљивости и има непријатан мирис.

Дрвеће прочишћава ваздух и производи кисеоник, баш онај ваздух који ми удишемо и без кога не можемо да живимо. Зато је важно не само да сачувамо шуме, него и да засађујемо нове.

Песник чика Јова Змај је написао:

Где год нађеш згодно место, ту дрво посади,

а дрво је благородно па ће да награди.

Хајде да га послушамо па да сваке године, свако од нас, засади бар једно дрво.

Софија Здравковић

Иван Мишић

Ветрењаче

 

 


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: