Разредна настава

Дневник једне учитељице

Учитељица – папарацо

на 15. марта 2012.

15. 3. 2012.

На часу енглеског језика

Данас је К.Ј. ученица 5. разреда из преподневне смене развалила врата на мојој учионици. На моју велику жалост, у том одељењу су моји бивши ученици, а К. Ј. је дошла  у моје одељење у 3. разреду као поновац. Врло брзо је од свих у одељењу добро прихваћена. Сви ученици су јој, све време, до завршетка четвртог разреда, помагали да научи слова и да научи много тога што је раније није интересовало. 

У току петог разреда је требало, баш због неких проблема у понашању, да пређе у друго одељење. Међутим, сви до једног су се побунили и захтевали да она и даље остане у њиховом одељењу а они ће јој  у свему помажу како даље не би било проблема. 

Данас је та иста незахвална девојчица  развалила врата од учионице. То нису нека мала, обична врата. То су висока двокрилна врата са додатком прозора на врху – архитектура и столарија од пре 110 година. 

Скоро сваки дан срећем се са мојим петацима у учионици коју делимо, у школском  дворишту или на улици. Увек  застанемо, попричамо, похвале ми се својим успесима или се изјадају кад имају неки проблем и ја сам увек срећна кад се сретнем са њима. 

Данас, идући кроз парк, сретох две девојчице, приметих да су преозбиљне, да крију поглед и да једва промумлаше „Добар дан“. Помислих да, можда,  имају неких својих дечјих проблема које не желе да деле са мном, па их не зауставих. Успут не сретох никог од осталих, ни на улици, нити у школском дворишту. 

И то ми није указивало на ништа необично.

У школи сазнах шта се десило и то онако, у стилу: „Они твоји развалили врата на учионици, еј, оволика врата и то не извукли него сломили шарке!“

Наравно, схватих зашто моји петаци данас беже од мене. Срамота их је, не знају шта да ми кажу, јер, за време четворогодишњег дружења научили су да деле своје успехе и неуспехе, да је успех једног – успех свих и проблем једног – проблем свих. 

Шта сад да ми кажу? Учионица зјапи отворена а још увек је хладно, посебно у овој учионици. Осим тога, налази се на свега  3 метра, врата у врата са улазним вратима  у школу, па свако ко прође, скреће пажњу ученика и омета рад у њој. 

Како било да било, морамо радити у њој.

При крају првог часа пришуња се моја петакиња И.С. , стоји тако на вратима без врата, ћути и гледа ме. Нит би да уђе, нити да оде.

Изађох.

Гледам и ја њу очекујући да проговори јер је знам као добру причалицу, но, И.С. и даље снисходљиво ћути. 

Онда, онако стидљиво и забринуто, поче да се извињава и да ми објашњава шта се десило. 

Шта да јој кажем?

Јесте, крива је К.Ј. Остали нису криви и наравно да их не треба кажњавати. 

Али, како казнити С.Ј. ? Да поправи врата? Она то не може а њени родитељи и не долазе у школу да се интересују за њен рад и понашање. Како онда проблем решити а да делује васпитно тако да сутра не почну сви да ломе и разбијају намештај, столарију, зидове..? Да покрене и развије одговорност према туђој и заједничкој имовини?  

Шта са угроженим правима преко 50  ученика и наставника који бораве у тој учионици?  Шта је са угроженим правима о безбедности девојчице која је само неком срећом избегла пад огромног крила од врата преко себе? Или са безбедношћу осталих који се опет, неком срећом, нису нашли у близини? Са угроженим правима деце која осећају одговорност према ономе што се десило у њиховој учионици а они нису кривци и сада се стиде и брину због тога?  Како задовољити њихова права? Најзад, шта са правима о безбедности ње саме, јер је овим поступком  сама себи угрозила здравље и живот? 

А сваки дан слушам како је много наставника на број деце у школама. Не схватају да ће врло брзо доћи време да ће за свако дете бити потребан неко ко ће га чувати од других и од себе сама.

Или, можда, планирају да по школама отпусте наставнике а запосле полицајце?! Ко зна?! Јер, дошло је време да је наставник за све крив, да је крив самим тим што је наставник, па при поласку у школу, на посао, не размишља о томе како да му што креативније и успешније изгледа час, него моли бога да му дан прође без неког „дечјег“ екцеса и насилништва  или мобинга неког  сујетног партијског мезимца. 

И.С. оде и даље забринута.

Ја заврших час, такође, забринута.

Следећи час деца су имала енглески језик. Пролазећи поред учионице, приметих да се моји малени врло лепо забављају уз неку дечју музичку игру. Слика у учионици је била прелепа па одлучих да нађем и нешто добро у разваљеним вратима.  На пример, да мало уходим колегу Игора Цимбаљевића. Пошто на учионици нема друге половине врата, могла сам лако изигравати папараца.

И, ево  фотографија распеване и разигране деце и њиховог наставника енглеског језика. 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.


6 responses to “Учитељица – папарацо

 1. madcama каже:

  Šta kaže slovo zakona za ovakav slučaj?

 2. Веселинка Стојковић каже:

  Поздрав дивној деци и њиховим добрим учитељима. Поздрав Брестовцу. Мора да је срећан са својом учитељицом и песникињом Радунком Богдановић.

  Веселинка Стојковић
  Врање

 3. Веселинка Стојковић каже:

  P. S.: Свакако, коментар се односи на цео блог.
  С поштовањем,
  Веселинка Стојковић

 4. razrednanastava каже:

  Хвала, Весо, на искреној подршци.
  Подршка доброг човека, професора и писца и правог пријатеља као што си ти, много ми значи да у свом раду истрајем до краја.
  Здрава била.
  Дуна.

 5. Anka Rašić каже:

  Draga Radunka,
  Ne samo da ste dobar učitelj Vi ste i jako dobra žena. Pozdrav učenicima.
  Sreća Vas pratila.

 6. razrednanastava каже:

  Хвала, Ана.
  Учитељ мора да буде добар човек, иначе, ако није тако, промашио је професију. Зато верујем да су сви учитељи добри људи.
  Задовољство ми је што имам такве пријатеље као што сте Ви.
  Здрави ми били.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: