Разредна настава

Дневник једне учитељице

Пожар у центру Брестовца

на 19. августа 2012.

Другари,

Лето је, жарко, врело. Ваздух је готово усијан, сунчеви зраци пеку и жаре.  Све то дуго траје, па су се трава и грмље осушили и зачас плану као барут. Довољан је обичан неугашен опушак и – ето пожара.

А пожар је врло опасан и зао. Он може да прогута кућу, летину, воћњак, кола, али и човека. Зато, будите пажљиви. Не играјте се ватром. Она је добра само у шпорету, зими, кад је затворена па нас греје и чува од хладноће. Ван тога је врло зла и опасна, веома опасна, и за вас и за околину.  Зато, будите велики и паметни. Замолите своје родитеље да не пале стрњике, траву или било шта на вашим њивама и ливадама. Такође, научите их да опушак од цигарета обавезно угасе ма где да се налазе кад пуше.

Ето, данас је испред моје стамбене зграде букнуо пожар који је могао да прогута и зграде, и Дом културе и Ватрогасни дом (бивши), и ко зна шта све још. Могао је и некога од нас да прогута. 

Срећом, није.

Не знамо узрок његовог избијања. Букнуо је иза шупа, у густој, високој, сувој трави и трњаку. Одједном, и нагло се ширио према гаражама и Дому културе. 

Срећом, неколико станара је било у дворишту. Чим су приметили, кренули су у акцију гашења. Онда смо се сакупили и остали, однекуд се створио и Мекса. Ручна пумпа у дворишту и једно црево из комшијиног подрума су се усијали. Летеле су кофе на све стране. Спашавали смо гараже и шупе, али се ватра нагло ширила према Дому културе и згради бившег Ватрогасног дома. Ухватила нас је паника. Позвали смо ватрогасце.

Дуго им је требало да стигну из Лесковца. Мислили смо да ће бити касно. Срећом, док су ватрогасци стигли, успели смо кофама са водом да савладамо ватрену стихију. Простор у дужини од око 50 м и ширини  око 20 м се пушио кад су стигли ватрогасци. Остало им је да „попрскају“ простор који се димио и места на којима је ватра тињала. 

Хвала ватрогасцима из Лесковца.

Ипак, ватра зна и да се притаји. Тако се десило и овога пута. Сат – два након одласка ватрогасаца, поново је букнуо пожар близу једне шупе. Срећом, наш ватрогасни прибор, кофе, чесма и црево, били су у приправности а станари су пратили дешавање на згаришту, па смо опет савалили и брзо угасили овај пожар.

Ноћ је, а ми и даље пратимо згариште.

За сваки случај.

Увече сам прошетала до моје пријатељице Нене у делу села према ауто-путу (бараке Партизанског пута). У повратку сам према аутопуту приметила црвено небо и густ дим. И тамо негде се распламсала ватра. Вероватно је еко у току дана палио траву или стрњику, не знам тачно. Онда је то, можда, угашено, али, ето, ватра је подмукла. Опет се распламсала.

А ноћ је. Не знам шта ће даље бити.

Видите, другари, са ватром нема игре. Никад, а нарочито лети кад је овако врело и жарко.  Упамтите то и не играјте се ничим што може изазвати ватру. 

Све ово вам причам из још једног разлога.

Ви сте паметни. Можда ћете, кад порастете, поново вратити наш Ватрогасни дом у функцију, да не буде бивши као сада. Јер, никад се не зна када ватра може да букне и нанесе много невоља грађанима. А Лесковац, понекад, може бити предалеко у таквој ситуацији.

Што се слика тиче, морам да признам да сам касно употребила свој фотоапарат. Једноставно сам се уплашила да ватра не направи велику штету и заборавила на фотографисање. Ипак, направила сам неке снимке кад је већ ватра била под контролом.

Нека их. За памет, што би рекла моја баба.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.


2 responses to “Пожар у центру Брестовца

  1. natasamihajlovic каже:

    Ja sam juče bila u svom kraju,Kremenu,i videla kako se dimi,pitala se gde li je to….e, sada znam gde se palilo i gasilo.Ne znam vazdušnom linijom koliko je daleko ali putem ima sigurno 30km do Brestovca.U isto vreme se pušilo da desne strane,prema Radanu,na tri mesta.Kao da je bio dan za požare.Šta se to dešava zaboga???

  2. razrednanastava каже:

    Не знам, Нађа, заиста. У Бестовцу два пожера, готово у исто време. У дворишту зграда било је неколико станара и на само неколико метара од њих чуло се само пуцкетање и одмах затим велика ватра и густ црни дим. Околне куће су прилично удаљене, никог нису приметили да туда пролази, а и што би, иза шупа и гаража је само шибље, трње, коприве, травуљина, купине – бивше ђубриште. ..
    Чудно чудо…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: