Разредна настава

Дневник једне учитељице

Народна традиција – Пећине и земунице, прве куће

на 22. септембра 2012.

Пећине

Много година у прошлости, људи су проналазили склоништа од кише, снега, хладноће и других непогода у пећинама. Оне су биле човекове прве куће.

 

 Пећина представља подземну просторију у Земљиној кори, насталу природним процесима. Основни делови пећина су улаз, канал и дворана. Канал је издужени отвор, а дворана је пространија шупљина најчешће настала ширењем подземних канала.

Истраживањем пећина се бави наука спелеологија, а истраживачи пећина су спелеолози.

У пећинама је људима било суво и топло. Спавали су на лишћу, сувој трави или на кожама дивљих животиња које су ловили због хране. Коже су им служиле и за облачење и покривање приликом спавања.

Највећи пријатељ тадашњим људима била је ватра. Она им је служила за осветљавање просторија, грејање и спремање хране.Пошто су тешко долазили до ватре, никад је нису гасили. Неко из племена је увек био задужен да даноноћно додаје дрва на ватру и тако је одржава.

Мушкарци су, због хране,  обично ишли у лов на дивље животиње или у риболов  а жене су чувале децу, спремале храну за све и одржавале хигијену у пећинама.

 

Земунице

 

У крајевима где није било пећина, или ако би се, у потрази за храном, стално морали удаљавати од пећине и селити, људи су правили земунице (бурдеље).

 

Земуница је склониште направљено над удубљењем или рупом, укопано у земљу. Ове структуре су најранији тип људских кућа. Земунице се могу потпуно укопати у земљу, са кровом покривеним земљом, лишћем, грањем и травом или издубити се у брду. Такође могу бити полуукопане, са изграђеним кровом од дрвета или бусења траве.

Земунице су мале и ниске просторије без прозора и углавном су људима служиле да у њих преспавају или се склоне од кише и снега.

 


7 responses to “Народна традиција – Пећине и земунице, прве куће

 1. Ljiljana каже:

  Прелепо! Ставићу на свој блог линк ка овом чланку. Надам се да то није проблем.
  Мој блог “Дете је човек у оделу детета.“

 2. razrednanastava каже:

  Naravno da nije problem, draga kolegenice. Pa zato smo tu, da razmenjujemo iskustva, zar ne.
  Pronašla sam Vaš Blog, baš mi se dopada. Nema opcija sviđa mi se da bih kliknula i mogla redovno da Vas pratim. Pokušajte da je ubacite ako može.
  Pozdrav.

 3. Ljiljana каже:

  Искрено, ја сам још увек почетник у вођењу блога, али мислим да блогспот нема ту могућност (или је ја нисам још открила). Можете се пријавити као члан или да пратите путем имејла (десно у другом реду сам нанизала разне могућности). Срдачан поздрав!

 4. […] Народна традиција – Пећине и земунице, прве куће. […]

 5. kuronja каже:

  miki otrov kaze ljudi su zivjeli u zemunicama te
  j pravovjek je ziveo jooj sto cojk mi zna sve

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: