Разредна настава

Дневник једне учитељице

Срећан Дан трпељивости (толеранције)

на 16. новембра 2012.

16. новембар 2012.

Шта је толеранција?

Толеранција је разумевање и прихватање разлика међу појединцима, друштвима, срединама, окружењу… Наравно, мисли се на различитости које не угрожавају друге. Толеранција  подразумева разумевање, прихватање и сарадњу са онима који не мисле на исти начин, не воле исте ствари, имају другачије ставове према нечему, нису исте вере, религије, пола или боје коже.

Толеранција не значи да нас неко силом натера да се мењамо, да мењамо ставове или да волимо нешто што не волимо. Толеранција значи да поштујемо различитости, да поступамо ненасилно или уздржано у односу на разлике међу нама.

Замислите, какав би свет био када бисмо били сви исти као црепови или цигле иштанцоване у некој фабрици? Па ми више не волимо ни своју јакну кад видимо да неко носи исту такву, зар не? Ми у суштини волимо различитости, само по некад то заборавимо.

Толеранција је добра људска особина – врлина. Она је део карактера појединца а колико је неко толерантан зависи не само од саме личности него и од васпитања, од средине у којој живи, од друшва у коме живи и још од много других фактора, али је на првом месту онај фактор у нама самима.

Толеранција је део опште и културе појединца, па за друштво кажемо толерантно друштво, за појединца – толерантан човек , жена или дете.

Ипак, имама један предлог.

Добро је да знате што више речи, али у нашем језику има једна много лепа и разумљива реч. То је реч трпељивост. Е, та лепа реч значи толеранција, само што њу одмах разумемо чим је чујемо или изговоримо и не треба много објашњења, зар не?

Дакле, боље је да користимо нашу, српску реч за толерантност: трпељивостОва реч јако добро открива шта јесте суштина толерантности, управо зато што је у њеном корену глагол трпети. Према томе, толерантни смо онда када некога или нешто можемо да трпимо, да истрпимо и да будемо ненасилни и уздржани онда кад нам се нешто или неко не свиђа или кад се неко разликује од нас

Будимо трпељиви!

Будимо толерантни!

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.


One response to “Срећан Дан трпељивости (толеранције)

  1. […] да се вратимо и на данашњи празник. Из дневника једне учитељице, празнично […]

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: