Разредна настава

Дневник једне учитељице

Искасапљене смреке

на 2. децембра 2013.

Овако радници Електродистрибуције  и „силни“ комшије „негују“ биљке људима испод самог прозора.

А посадила сам их још деведесет и неке, заливала да преживе суше и врелине док нису ојачале и саме наставиле да се боре за опстанак.

И избориле су се са ветровима, сушама, жегама, мразевима. Израсле витке, високе, надрасле зграду, наставиле даље.

Засадила сам их с љубављу. Да буду лепе. Да штите стан од ветра и кише. Да лети чине хладовину како би се у стану на спрату могло дисати. Да буду завеса, зелена, природна.  Да производе кисеоник. Да буду дом гугуткама које годинама верно гугучу и чаврљају у њиховим крошњама. Често су оне слетале на мој прозор, забубњале кљунићима по стаклу, радознало осмотриле унутрашњост, и кад би се увериле да им отуд не прети никаква животна опасност, вратиле би се у свој зелени рај и наставиле да чаврљају и гугучу. И дом врапцима који би од раног пролећа својом песмом поздрављали зору и све до вечери изводили чаврљаве концерте обогаћене неком птицом певачицом, зрикавцима и гакањем врана из оближње тополе.

Избориле су се са природним недаћама моје смреке, али нису са уским, злобним, незахвалним људским умом. Нису ме питали.  Искористили су прилику када нисам била код куће. Дошли су са дизалицом и кренули да секу раширене гране. Редом. Бездушно. До врха. Оставили само перчин. Скасапили их. Унаказили. Раскућили  гугутке и отерали их некуд у избеглице. Растурили врапцима концерну дворану. Разголитили ми прозор. Уништили порцију кисеоника. Још добили од комшија ручак и пиће. За добро дело које су учинили, вероватно.

„Поштуј све што постоји на Земљи, било да су то људи, биљке или животиње“, једно је од животних правила старих Индијанаца.

А које је правило радника наше Електродистрибуције?

2 1


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: